Den lange veien

Kristian Skeie har fotografert den årlige fredsmarsjen til minne om folkemordet i Srebrenica. Denne høsten stilles bildene ut på Foto8 Gallery i London.
På en av Englands viktigste arenaer for fotojournalistikk stiller norske Kristian Skeie denne høsten ut sitt prosjekt fra Srebrenica. Foto8 er både en nettside, et magasin og et galleri beliggende i London, med fokus på britisk og internasjonal fotojournalistikk. Onsdag 29. august åpner utstillingen ”The Long Road” av Kristian Skeie og skribent Clare Cook.

Ubesvarte spørsmål
Skeie er til daglig basert i Sveits, der han jobber som fotograf og lærer. Det var i denne sammenheng han besøkte Srebrenica for første gang for to år siden.

- Vi møtte mange interessante personer, spørsmålene var mange, mens svarene var relativt få, forteller Skeie til foto.no.

Skeie bestemte seg for å dra tilbake. For å få svar, og for å forstå hva som egentlig skjedde den julimåneden i 1995. Sammen med skribenten Clare Cook har han besøkt området syv ganger siden.

- Vi har pratet med kvinner som mistet mennene sine, gutter og jenter som mistet fedre, onkler, brødre, bestefedre, samt menn som overlevde, forteller han.

Årlig fredsmarsj
Det har blitt gjort mange prosjekter der fokuset har vært på kvinnene som ble igjen, forteller Skeie. Derfor har de i dette prosjektet valgt å fokusere på den årlige fredsmarsjen, Mars Mira, som har blitt arrangert i Bosnia hver juli de siste åtte årene. Her møtes overlevende, etterlatte og andre for å gå den samme ruten som de som flyktet fra folkemordet gikk i juli 1995, bare motsatt vei. I tre dager, langs 110 km med tøft terreng og varme opp til 40 grader, går de fra Tuzla, der et av FNs såkalte "safe areas" befant seg, mot Srebrenica, der 8000 gutter og menn ble drept i løpet av en skjebnesvanger uke i juli 1995.

Marsjen ender ved kirkegården i Potocari, ved FN-kontoret utenfor Srebrenica, der ofrene etter folkemordet er begravet. Den 11. juli hvert år blir alle nye identifiserte lik begravet.

- I år ble 520 personer begravet, i fjor 613. Til nå er ca 5500 begravet. Så dette kommer til å vare noen år til, forteller han.

Skeies bilder viser dagliglivet under ferden, der bosniere i dypeste alvor ber, sover og deler ut vann og te. Men også ferdens endestasjon dokumenteres. Likposer, kister på rad og rekke og begravelser viser hvordan den brutale massakren for 17 år siden fortsatt preger landet.

Redde for at verden skal glemme
Skeie og Cook har i løpet av sine besøk fotografert og intervjuet flere overlevende etter folkemordet, og har fått høre sterke historier om tap av familiemedlemmer. Felles for flere av dem, er at de gjerne vil få historiene sine fortalt.

- Jeg har som regel blitt godt mottatt. De fleste er glade for interessen og jeg har flere ganger blitt spurt om jeg kan fortelle denne historien til andre. Folk viser redsel for at verden glemmer Srebrenica, forteller Skeie og legger til at det også er en grunn til at han nå stiller ut bildene.

Prosjektet har blitt til med et stipend fra universitetet der han underviser og er ennå ikke ferdig. Skeie er heller ikke ferdig med tematikken. Nå planlegger han en reise til Rwanda for å gjøre et liknende prosjekt.

Se flere av Kristian Skeies bilder på ks-imaging.blogspot.no
Flere bilder fra prosjektet i Bosnia kan du se på den dedikerte bloggen talkingbosnia.blogspot.no

Utstillingen åpner på Foto8 Gallery i London 29. august og varer frem til 15. september.
Kristian Skeie -
Kristian Skeie
Kristian Skeie -
Kristian Skeie
Kristian Skeie -
Kristian Skeie
Kristian Skeie -
Kristian Skeie

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu